Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Tirnak hangi günler kesilir?

S.a. arkadaslar,

Sizlere bir sorum olacak, bilen varsa çok sevinirim, uzun zamandir arastirdigim bir konu.

Yillar önce kursta okurken hocamizdan sunu dinledigimi hatirliyorum;

Tirnak kesilecek ve kesilmeyecek günler:
Pazartesi günü; bugün kesen derece ve mevki sahibi olur
Sali; helak olur
Çarsamba; kötü huy sahibi olur
Persembe; zengin olur
Cuma; ilim sahibi olur, diger cumaya kadar ufak tefek bela ve sıkıntılardan kurtulur
Cumartesi; evde bereket olur
Pazar; bereketsizlik getirir

Bununla beraber tirnak kesmek bir temizlik isidir, bu yüzden tirnaklari uzun beklemekte iyi degil. Gerçekten lüzum ettiginde belli bir günü beklemeden kesmek lazim.

Simdi benim sorunum su, bunu ben hocamizdan dinledim ama elimde kaynak yok. Bu konuda bir bilgisi olan varmi? Yada bir kaynak? Yardimci olabilirseniz çok memnun olurum..

Yokmu bir bilgisi veya kaynagi olan :-\

ben devamli cuma günleri cumaya gitmeden keserim

Perşembe günü de tırnak kesilebilir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ya Ali, tırnak Perşembe günü kesilir. Cuma günü de, koku sür ve yeni elbise giy.) [Deylemi]



konu açılmışken sizin nezdinizde hatırlatmakta fayda var

peygamber efendimiz tırnaklarını, birini kesip diğerini atlamak suretiyle keserdi...bizde peygamberimizin sünnetine uymamız gerektiği için böyle yapmalıyız...

a.s kardeşim.kaynak istemisiniz ŞİR'AT 'ÜL İSLAM adlı kitapda geniş bir şekilde anlatılıyo.kitabı bulamazsanız bana haber uçurun :).yardımcı olmaya çalışırım....selametle

Sünnet olan cuma günüdür.

Diğer günlerde kesilmesi ile alakalı verilen bu kadar bilgi aslında kişinin psikolojik yapısı ile de paraleldir. Çok iyi analiz edildiğinde hangi gün neden böyle bir afet ya da hayır gelir görebilir gözler..

Bugün bekle o zaman kesersen böyle olur mantıgında yaklaşmamak gerekir.

@ talib; yorumunuz için tesekkür ederim kardesim

@ düşseli: eklediginiz bilgi için Allah razi olsun kardesim. Yalniz bu bilgilere bende rastladim ve biliyorum. Benim aradigim gerçekten 1. mesajimda belirttigim gibi; belirli günlerde kesmenin etkisi varmi yokmu..

@ yaren_26: Kitap bende yok kardesim, bir yerden temin de edemedim. Ayni benim 1. mesajimda yazdigim gibi belli günler için belirli seyler mi yazilmis yoksa düşseli kardesimizin belirttigi genel bilgilermi var?
Eger benim 1. mesajimda sordugum bilgiler varsa, gerçekten çok yardimci olmus olursunuz. Kitapta bu bilgilerin yer aldigi sayfalari bi sekilde buraya ekleyebilirmisiniz? Simdiden yardiminiz için Allah razi olsun.

@ Piri Reis: Sünnet olan cuma günüdür evet, veya persembe, her iki günde hadis-i serif ile belirtilmis. Ama bende hocalarimdan duydum yani, uydurmus degillerdir sanirim :-\ Ama ne yazikki kaynak yok elimde.. InsaAllah yaren_26 kardesimiz bize yardimci olur bu konuda.
Son yazdiginizda haklisiniz, eger gerçekten tirnaklar uzunsa belli bir günü beklememek gerekiyor. Bunu zaten 1. mesajimda da belirtmistim..

Yalniz diyorsunuzki 'Çok iyi analiz edildiğinde hangi gün neden böyle bir afet ya da hayır gelir görebilir gözler..' Bunu biraz daha açiklayabilirmisiniz? Nedenleri hakkinda sizin bir fikriniz yada bilginiz varmi?

Arkadaslar yokmu bir kaynagi olan :-\

Yada yaren_26 kardesimizin dedigi kitap, Siratül Islam kitabi olan birisi...?

hayırlı geceler kardeşim. bu tırnak mevzusunu şir'atül islamda okuduğumu zannı galibimle zannediyorum ve hatta okuyunca kendi kendime şöyle demiştim "velhasılı kelam tırnak kesmek başlı başına sevap hangi gün olduğu farketmiyomuş". ama şimdi konuyu bulamıyorum.size karşı çok mahcup hissediyorum kendimi sizin için aramaya devam edicem.mesela ihyada daha da geniş anlatmış ama gün olarak izah etmemiş.bulurum inşaallah.selametle kalın.


S.a. arkadaslar,

Sizlere bir sorum olacak, bilen varsa çok sevinirim, uzun zamandir arastirdigim bir konu. Tirnak kesilecek ve kesilmeyecek günler:
Bu konuda bir bilgisi olan varmi? Yada bir kaynak? Yardimci olabilirseniz çok memnun olurum..


Kardeşim Ramazanoğlu Mahmud Sâmi Hazretlerinin ''Yûnus ve Hûd Sûreleri Tefsiri'' adlı kitabının 8. ve 9. sayfasında günler hakkında izâhat var. Daha geniş olarak oraya bakabilirsiniz.

Kesinlikle tırnak kesilmemesi gereken gün olarak çarşamba günü yazıyor. Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz'e günler soruluyor. İlgili paragrafı aynen aktarıyorum:

Çarşamba gününden sordular. Cevâben buyurdular ki:
-Meşakkat ve azâb günüdür. Çünkü o gün Firavun ve kavmi boğuldular, yine o gün Âd, Semûd ve Sâlih - aleyhisselâm-'ın kavmi helâk oldular ve o gün tırnak kesmek nehyolundu. Çünkü çarşamba günü tırnak kesmek ibraslık irâs eder. Bazıları çarşamba günü hasta ziyâretini mekrûh gördüler.


Kitabın 10. sayfasında:
Abdullah İbn-i Mes'ud'dan rivâyet olunduğuna göre şöyle demiştir:
"Kim cuma günü tırnaklarını keserse Allah Tealâ ondan dertleri çıkarır, yerine şifâ koyar ( Ruhu'l - Beyân, 2/6 )

teşekkürler degerli kardeşlerim bilgileriniz için

Tırnak büyüdüğünde kesilir Salı günü kesen helak olur diye kim demiş ? Kocaman tırnaklarla çarşambayımı bekleyeceğiz ?


Tırnak büyüdüğünde kesilir Salı günü kesen helak olur diye kim demiş ? Kocaman tırnaklarla çarşambayımı bekleyeceğiz ?


Ezzarurat, tubiu'l mahzurat, yani işlenmesi nehy edilmiş bazı şeyler vardır ki; bunları yapmak, zaruret halinde mübah olur. Bundan dolayı o işi işleyen muaheze edilmez.

O zaman neyi tartışıyoruz ?

Tartışma yok kardeşim.
Kişi bildiklerini yazmış, paylaşmış, elinde kaynak olan varmı diye soruyor.


Tırnak büyüdüğünde kesilir Salı günü kesen helak olur diye kim demiş ? Kocaman tırnaklarla çarşambayımı bekleyeceğiz ?


Yazinin tümünü okumadiniz galiba? Lütfen okuyunuz, sorunuzun cevabi daha 1. mesajimda var:


Bununla beraber tirnak kesmek bir temizlik isidir, bu yüzden tirnaklari uzun beklemekte iyi degil. Gerçekten lüzum ettiginde belli bir günü beklemeden kesmek lazim.


Genel Soru ve Cevaplar

MollaCami.Com