Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sağlıkla ilgili merak ettiğiniz konular var mı?

tşkkrlr sitemizin sevgili hekimi....

hayırlı günler ;merak ettiğim sabahları ağızda demir tadı oluyor,sebebi ne olabilir acaba?cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

sabahları ağızda demir tadı oluyor,sebebi ne olabilir


Değerli buse kardeşim,

Birçok sebebi olabilir tabii ki...

Sıralayacak olursak,

[list]
[*]Diş ve diş eti hastalıkları
[*]Reflü
[*]Gastrit
[*]Sinüzit (postnatal akıntı nedeniyle)
[*]Toksik maruziyet (Bakır, kurşun, civa, selenyum...)
[/list]

Bu bölümü yeni farkettim...Allah razı olsun vaktinizi ayırıp bizi bilgilendirdiğiniz için.

Benimde bir sorunum var Mollamızın değerli hekimine...

Sol elimin baş parmağında hafif ağrı başlamıştı yaz dönemi.Önceleri önemsemedim ama musluk bile açmakta zorlanmaya başlayınca dr.a gittim tanısı zorlanmadan kaynaklı tetiklemede problem olduğunu söyledi.Dikkat etmezsen ameliyat olabilirsin deyince şaşırdım.Tabi ameliyattan korktuğum için azami dikkat etmeye başladım verdiği ağrı kesici ve kremi düzenli kullandım.Bu aralar ağrı yok iyi gibi ama hala bir iş yaparken korku içindeyim kendimi kasıyorum bir şey olucak diye...

Acaba tekrar başlarmı sorunum yoksa tamamıyle geçmişmidir.
Şimdiden teşekkürler...

selamu aleykum.öncelikle şunu söylemek istiyorum bu bölüm sayesinde siteyle tanışmış oldum.böyle bir bölüm açtığınız için çok teşekkür ederim.
Tabi bende herkes gibi bi hekimi bulmuşken soru soracağım :)
ben özellikle sonbahar ve kış aylarında şöyle bir sağlık problemiyle karşı karşıya kalıyorum.sürekli ayaklarım üşüyo hatta buz kesiyo ve sanıyorum buna bağlı olarak midemde ağrı oluyo,şişkinlik oluyo bu bazen çok fazla oluyo.ayaklarıma kalın çorap giyiyorum sıcak su falan koyuyorum bir süre sonra geçiyo.
yazın birşey yoktu ama şimdi başladı yine.kendimi soğuktan çok koruyorum ama fayda etmiyo.
ne yapmam gerekiyo?acaba midemde mi bi rahatsızlık var?doktora gitmeli miyim?
cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Asude kardeşim,

Tetik parmak (trigger finger, stenosing tenosynovitis), parmakları büken tendonların kılıflarında meydana gelen inflamasyon sonucu ortaya çıkar. Parmak büküldüğünde zorlanma ve ağrı meydana gelir ve bir çıtırtı sesi duyulabilir. Bu durum, bazı hastalıklarla birlikte görülebileceği gibi (romatoid artrit, diyabet, gut...), tek başına da ortaya çıkabilir (primer stenozan tenosinovit).

Hastalığın tedavisinde istirahat, atel, fizik tedavi, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, steroid enjeksiyonları gibi medikal yaklaşımlar ve birtakım cerrahi metotlar söz konusudur. Hangi hastada ne türlü bir tedavi uygulanacağı, tamamen kişinin durumuna bağlıdır. Örneğin, romatoid artrit hastalarında tenosinovektomi tercih edilirken, bir çocuktaki tetik başparmakta A-1 pulley kesisi uygulanır. Diyabetik hastalarda da medikal tedavilere cevap alınması zordur.

Özellikle şikayetleri yeni başlamış erken dönemdeki vakalarda ilaç tedavisi daha etkili olmaktadır. Literatürde ilaç tedavisi ile %85'e kadar varan bir başarıdan söz edilmektedir (1). İlaç tedavisine yanıt alınamayan vakalarda cerrahi tedaviye başvurulmaktadır.

***

Değerli Karanfil,

Ayaklarda üşüme hissi birçok sebebe bağlı olabilir. Anemik hastalar, soğuk hissi ve üşüme şikayetiyle hekime başvurabilmektedirler. Basit bir hemogram testi ile hemoglobin düzeyine bakılarak, bu durum tespit edilebilir. Benzer şekilde hipotiroidi hastaları da soğuktan ve üşümekten yakınabilmektedirler. Yine bu durum için de TSH ve T4 düzeylerine bakılarak, hastada hipotiroidi olup olmadığı anlaşılabilir. Ayaklarda üşüme hissi olan bir şahısta mutlaka açlık kan şekeri de bakılarak diyabet dışlanmalıdır. Özellikle sigara içen bireylerde periferik vasküler hastalıklardan Burger hastalığı akılda bulundurulmalıdır. Bu hastalıkta üşüme hissiyle birlikte yanma, ağrı, sızı, uyuşukluk, karıncalanma v.b. şikayetler de eşlik eder.



(1) Saldana MJ. Trigger digits: diagnosis and treatment. J Am Acad Orthop Surg. 2001 Jul-Aug;9(4):246-52.

Verdiğiniz bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim hekim kardeşim...sakıncası yoksa branşınızı öğrenebilirmiyim.
Başarılarınız daim olsun...sağlık dolu nice yıllar temmenimle Allah razı olsun...

ayağımda nasır var bant bir oje gibi şey vardı eczaneden almıştım kullandım ama geçmiyor buna kesin çözüm var mı yoksa cerrahi müdahale mi lazım bir de bazen nefes alıp verirken sanki zorlanıyormuş gibi oluyorum yani derin nefes alma ihtiyacı duyuyorum bu genel de üzüldüğüm zaman oluyor aceba neden

Branşımı söylemeyeyim, bir üniversite hastanesinde Arş.Gör.Dr. olarak çalışıyorum. Branşım dışındaki konuları iyice araştırmadan cevaplamadığımı bilmenizi isterim.

***

Değerli ayyüzlüm kardeşim,

Nasır, cildimizin tekrarlayıcı ve uzun süreli travmalara karşı verdiği bir cevap, bir korunma mekanizmasıdır. Dolayısıyla nasırın tedavisinde yapılması gereken ilk ve en önemli şey, travma oluşturan nedeni belirleyip ortadan kaldırmaktır. Ayağınızdaki nasırın ortaya çıkmasına yol açabilecek başlıca etken, kullandığınız ayakkabıdır. Bunun dışında, nadir de olsa kemik malformasyonları, ayaklarda nasır oluşumuna yol açabilmektedirler. Tetikleyici sebep önlendikten sonra yapılacak ikinci iş, mevcut kalınlaşmayı gidermektir. Bunun için ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi uygulanabilmektedir: Ayakları yıkamak, nasır bölgesini ponza taşı ile törpülemek ve keratolitik solüsyonlar veya flasterler kullanmak (genellikle salisilik asit içerirler) başlıca uygulamalardır. Özellikle ağrılı durumlarda kortikosteroid enjeksiyonları yapılabilmektedir. Son olarak cerrahi debritmana gidilebilir.

İkinci sorunuza gelirsek...

"Nefes alıp verirken sanki zorlanıyormuş gibi olmak, derin nefes alma ihtiyacı duymak" tıpta "hava açlığı (air hunger) olarak tanımlanır. Yapılan çalışmalar bu belirtiye, ön beynin (forebrain) duyusal alanlarının uyarılmasının yol açabileceğini göstermiştir.



Hava açlığı şu sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir:

[list]
[*]Anksiyete, duygusal stres (özellikle panik atakta)
[*]Uyku apnesi
[*]Astım
[*]Tozlu hava, düşük oksijenli ortamlar
[*]Reflü hastalığı
[*]Obezite
[*]Gün içinde yetersiz egzersiz yapma
[*]Kardiyak aritmiler v.d. kalp rahatsızlıkları
[*]Amfizem v.d. akciğer hastalıkları
[/list]

yardım ve bilgileriniz için teşekkür ederim

peki bu hava açlığı için hangi bölümde(dahiliye mi göğüs hastalıkları mı) ne gibi bir işlem sonucu(filim mi tahlil mi )yaptırdan sonra kesin olarak belli olur yardımcı olabilirseniz sevinirim teşekkürler

Değerli kardeşim,

Öncelikle göğüs hastalıkları bölümüne başvurabilirsiniz. Orada rahatsızlığınızın hikayesi sorgulanıp, muayeneniz yapıldıktan sonra, klinik ön tanıya göre gerekli testler istenecektir. Mesela uyku apnesinden şüphelenildiği takdirde, kesin teşhisi koymak için polisomnografi istenebilir.

tekrar teşekkür ederim

Benimde bir sorum var ses telleri ameliyatı ses tellerine zarar veririmi?

verme olasılığı kaçta kaçtır?

s.a. hekım kardeşim bır sorum olacaktı
dun doktor tavsıyesı uzerıne bır hapa basladım(faranşit ve sinüzit için ) neredeyse butun yan etkılerını yasıyorum saglıgım acısından bır zarar teşkil eder mi, normal bir durum mu ?


Hastalıklar ve Tedavi yöntemleri

MollaCami.Com